24: Bokeh (11/365)

Ville lära mig hur man får till en fin bokeh, och efter lite surfande och lite testande kom jag fram till följande bild. (Det är väl passande med en ren när fotografen är från Norrbotten, eller hur?) Jag ska experimentera vidare, bland annat med belyst motiv och i sommarsol, men som nybörjarförsök får den väl duga.

This entry was posted in Januari and tagged , . Bookmark the permalink.

16 Responses to 24: Bokeh (11/365)

 1. Fantastiskt läckert, hela bilden brinner! Bakgrunden med det gula och röda gör hela bilden. Såg den på FB men kommenterar här.

  • pixelcat says:

   Tack, Marie! Blev rätt coolt med tanke på att den är tagen i köket här hemma med kameran på stativ, renen på en barpall och en ljusslinga på köksbänken någon meter bakom… 😉

 2. Charlotta says:

  Underbar bild, härligt färgglad!

 3. Ida says:

  Jag förstår absolut inte hur man ska lyckas med att fota såhär :/

  • pixelcat says:

   Mina knep:
   Ha en bakgrund som antingen är livligt mönstrad eller med ljuseffekter . Jag har använt en led-slinga med en massa pyttelampor. (Julgranen funkar bra om ni har den kvar inne. På sommaren blir det fint med ett lövverk som silar solljuset. Ska testas om något halvår… 😉
   Ställ motivet en bit framför bakgrund/ljusslinga och därefter kameran på stativ ytterligare en bit längre bort. Zooma in ordentligt – backa kameran om motivet blir för stort. Använd största möjliga bländaröppning, jag har använt 2,8.
   Ställ skärpan på motivet = renen. Sen kan man experimentera med avståndet till bakgrunden tills man tycker att bokeh-effekten är bra.

 4. Jonas says:

  Åh vilken fin silhuettbild! Jag gillar rött också, särskilt mot svart, så det är bara positivt där med för min del i alla fall. 😀

 5. Eva Trillian says:

  Väldigt bra experimenterat 🙂 Som vilken expert som helst! Snyggt fotat!

 6. Kicki says:

  RUGGIGT cool bild! Kreativt och vackert! Grymt imponerad!

 7. Fina kontraster, den dramatiskt röda bokeh-bakgrunden mot den stillsamma och stilrena siluetten av renen. Supersnyggt professionellt foto!

 8. Pysselfarmor says:

  Tittar bara in som hastigast…vi har packat och vi ska åka från gården tidigt i morgon.
  Vill bara tala om att jag köpte snöskorna för flera år sedan och jag har för mig att det var i en av de större sportbutikerna i Stockholm.
  Våra är av märket TSL och jag har köpt sådana som man kan justera efter skornas storlek. Du ska nog försöka få se dem i ”verkligheten” och inte bara beställa dem på webben. För några år sedan kostade ett par runt tusenlappen. De är himla bra tycker vi.

  Ser att du publicerat flera bilder, men hinner inte titta på dem just nu….återkommer annan dag 😉

  • pixelcat says:

   Tack! Vi har ett par olika frilufts/vildmarksbutiker här i stan, de borde ju kunna ta hem på beställning.

 9. Therese.H says:

  Åh, supersnyggt ju! Fotat som värsta proffset! 😉

 10. Birgitta N says:

  MYCKET läckert! Håller själv som bäst på att experimentera. Men jag håller på mitt försök lite till… 😉 Ditt försök ser väldigt proffsigt ut.

 11. Pysselfarmor says:

  Jättesnygg bild och ”bokeh” är kul att leka med 😉

  ja nu är man åter i huvudstaden…..bedrövligt grått väder här – inte så vackert som norrut! Köpte trisslott och tänkte mig vinna ett par miljoner så jag kunde ta evig ledighet, men nix…det blev inget av det!

 12. Janicke says:

  Supersnyggt!!

  Jag har en idé till mitt bokeh, ska bli så spännande att försöka realisera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *